free offline web creator

Ingezonden stukken mei 2016

Juffrouw Spaanse lessen

Profesora Irene

Hier nog actief Profesora Irene.
Geduldig uitleggend..... Begrijpen jullie het nu?????Persoonlijke uitleg!!!!

Het was een feest om les bij jou te krijgen. Altijd zingend beginnen en zingend wordt de les beëindigd! Nu allemaal een verdiende vakantie en proberen het geleerde in de praktijk te brengen.

Durf te zeggen namens alle leerlingen: "Irene bedank".

Uitje Mojacar klaverjasclub

door Theo Robbers mei 2016

Het gonsde al weken lang door de klaverjasclub “WE GAAN NAAR MOJACAR”

Vele mooie verhalen van voorgaande jaren maakten ieder voor wie dit de eerste keer was, waaronder ondergetekende, erg enthousiast en vooral nieuwsgierig. Maar 12 april was het dan zover en na een mooie autorit van 300 km kwamen we aan in het prachtig hotel met mooie kamers met een geweldig uitzicht.

De lunch stond al klaar en alle clubleden konden zich tegoed doen aan een geweldig lunchbuffet. Alle verhalen bleken waar te zijn en gedurende deze 4 dagen hebben we steeds kunnen genieten van geweldige buffetten voor ontbijt, lunch en diner met veel variatie.

Maar.... we kwamen natuurlijk wel om te klaverjassen dus iedere dag om 16.30 namen we met z’n alle plaats aan de acht tafels.

Een leuke groep mensen, onze kaartclub samen met leden van club “Los Hollandeses” uit Alfas Del Pi en na vier dagen leerde ieder elkaar een beetje kennen en hebben we de dagen in een gemoedelijke en gezellige sfeer doorgebracht. Er was door de organisatoren van de reis een leuk programma in elkaar gezet.

Na het kaarten en het diner op de eerste dag konden we s ’avonds gezellig een dansje maken bij leuke muziek en ook werd en door een paar mensen een “kraakje” gelegd. De 2e dag was er, na het ontbijt, een leuke wandeling naar het naburige dorp Garrucha gepland.

Een mooie wandeling langs de zee en in het dorp was het natuurlijk eerst een terrasje pikken voor een bakje koffie of wat sterkers. Toen bleek dat medeorganisatoren Trudy en Aart van Zuylen die dag 57 jaar getrouwd waren en zij ons trakteerden op een drankje en wij hebben ze natuurlijk luid toegezongen, al met al heel gezellig.

Ook die dag is er weer gezellig gekaart en waren de bespiegelingen wie er kans maakten op de overwinning niet van de lucht. De volgende dag, zondag, was iedereen na het ontbijt vrij tot de lunch. De meesten hebben het dorpje Mojacar bezocht wat hoog tegen een berg aan is gebouwd en verrassend mooi is met z’n leuke winkeltjes en markt.

Ook terrasjes waren er voldoende en ook daar kwamen we weer andere clubleden tegen die hier wat gingen gebruiken. Er waren er ook die in het hotel gebruik gingen maken van de vele faciliteiten die aanwezig waren zoals het wellnesscentre of het binnen of buiten zwembad, weer anderen gingen een golfballetje slaan.

Na de lunch werd het er onder leiding van Henk, door iedereen een spel gespeeld waarvoor ieder kleine cadeautjes had meegenomen die op een lange tafel werden uitgestald. 

Toen ieder aan de tafel was aangeschoven kon door middel van dobbelen een cadeau worden gepakt. 

Toen deze allemaal waren verdeeld moesten er plaatsen worden doorgeschoven zodat ieder weer andere pakjes voor zich kreeg. Toen werd er weer gedobbeld en zo kreeg je de dat ieder jacht ging maken op een zak drop of een flaconnetje rum.  Een leuk spel waarbij ieder zich prima heeft vermaakt. Hierna weer kaarten en natuurlijk weer dineren. 


Op dag 4, maandag, gingen we na het ontbijt Jeu de Boulle spelen aan het strand. Onder de bezielende leiding van Bart en Jan bleek aan het eind dat Jannie iedereen de baas was en er met de hoofdprijs vandoor ging.

De prijzen hiervan werden uitgereikt op het terras van het hotel waar het er erg gezellig aan toe ging met door ieder meegenomen hapjes en drankjes. De feeststemming kwam er echt goed in toen er bekende oude (Amsterdamse) liedjes werden ingezet die door iedereen werden meegezongen. Ook dit was weer een heel goed geslaagde dag mede door het geweldige weer wat we deze 4 dagen gehad hebben.

Tijden het dinerbuffet werd de eindstand van het klaverjassen gekend gemaakt en de daarbij behorende prijzen uitgereikt. De eerste prijs, waarbij ook een wisselbeker, kwam in onze Calpe kaartclub terecht De hoofdprijs bestond uit een grote doos goed gevuld met allerlei hapje, drankjes en kappersartikelen.

Deze was aangeboden door twee leden van Club los Hollandeses van Alfas de Pi te weten Charles en Richard van kapsalon Euro Look, C/Alcala 3 edif. Zarzuela loc. 2. Onze Cor Blom ging met deze eer strijken met een totaal van 20.224 punten.

De eerste 10 waren:
1.Cor Blom                         2. Annelies Oostveen
3.Trudy van Zuylen           4. Dirk Offenberg
5.Riekie Robbers               6. Theo Robbers
7. Richard ter Braak          8. Diny Beije
9. Mieke Bloemberg        10. Robert Vroegop.

Het waren 4 heel leuke en ontspannende dagen en hiervoor willen we graag onze dank uitbrengen aan de 2 organisatoren en hun dames:
Henk Beije en Bart Bouman.  


Het was geweldig en zeker voor herhaling vatbaar.

Valencia es la tiera de las flores, de la Luz y del amor. Y la sol Valenciana es mi corazon. En bij die sol zat op 20-4 de pijn bij Martin, tenminste dat kan ik me voorstellen. Je bent maanden van tevoren aan het denken, zoe-ken en tenslotte aan het regelen. Denk er niet te licht over ,alles moet ge-communiceerd ,op het bord in de club in de info en op de web site. Als je dan tenslotte de bus vol hebt, en de activiteiten en de lunch hebt gere-geld, ja dan komt de dag van tevoren die sol Valenciana, is ie er morgen of is ie er niet.

Want wees nu eerlijk zo' uitstapje staat toch een beetje met het weer.
Wijzelf waren een beetje bang dat de koude woensdag zich ook donderdag zou herhalen. Maar kijk toen ik donderdagmorgen de oogjes open deed kwam de zon al kijken en ook de wind was weg. Dus om 8 uur naar de club, waar een toch wel beetje nerveuze Martin en Marianne klaar stonden om de medereizigers te ontvangen. Iedereen was keurig op tijd ,en de reis naar Valencia verliep gesmeerd. Alleen in de stad was er door het drukke verkeer en de rode stoplichten wat vertraging.

We werden midden in de stad op de Plaza Ayuntament afgezet om aan de eerste activiteit van de dag te beginnen. En ja je raadt het al een Belg en een Nederlander moeten eerst aan de koffie en liefst met iets lekkers erbij. Nadat iedereen gelaafd en van het heerlijke gebak had genoten, werd er koers gezet naar het Watertribunaal om onder de bezielende leiding van Gerard, die ons ook in de bus al veel achter-grondinformatie gaf door straten en pleinen geleid.

Hij kent deze prachtige stad op zijn duimpje ,en maar goed ook ,want ikzelf had het Watertribunaal nooit gevonden. Het plein ervoor stond helemaal vol met denk ik hoofdzakelijk toeristen. Om 12 uur precies maakten de rechters in hun zwarte mantels hun opwachting, en werd er voor elk deel van de huerta in heel snel en monotoon valenciano gevraagd of er moeilijkheden of geschillen waren. Niets aan de orde zijnde trokken de heren zich terug, en kon de waterdistributie gewoon doorgang vinden.

Na een korte wandeling belandde de fietsgroep op een leuk plein waar onze fietsen en gidsen klaar stonden. De rest van de deelnemers ging met de bus en te voet op onderzoek uit. Daar ik bij de pedaleurs hoorde gaat dit verslag ook hoofdzakelijk over deze activiteit. We werden in twee groepen verdeeld, een met een vrouwelijke gids en wij
met een jonge man afkomstig uit België, die zeer goed van de tong-riem was gesneden.
Lees verder --->>

Door zo'n gids is het fietsen in de stad echt een plezier. We werden door nauwe straatjes langs schitterende gebouwen en over prachtige pleinen gevoerd, met onderweg steeds stops met een uitgebreide 
uitleg over de geschiedenis de bouwstijl over eten en drinken de
flora en noem maar op. Je kon het echt niet bedenken of hij wist het antwoord.

Na de drukke straten en pleinen reden we naar de Jardines del Rio 
turia. Een heerlijk park dat dwars door de stad loopt . Na een grote overstroming waarbij vele slachtoffers vielen en heel veel schade werd aangericht aan gebouwen werd de Turia om de stad heengeleid. De zo ontstane droge rivierbedding werd na heel veel geharrewar omgetoverd tot een groene long waar het heerlijk toeven is.

Na deze mooie tocht ging de rit naar de Ciutat de les Arts i de les 
ciencies ofwel de nieuwe stad. Met zijn hoofdzakelijk door Santiago Calatrava ontworpen gebouwen een verrassende tegenstelling met het groene park.

Als je daar als klein mensje met je fietsje staat, waan je je op een andere planeet met die futuristische gebouwen en waterpartijen en niet te vergeten de prachtige 125m hoge brug die al op kilometers afstand is te zien. Onder een stralende zon en met een temp. van zo'n 28 gr fietsten we terug naar de oude stad ,waarbij we onderweg nog wat verkoeling zochten onder een oeroude ficus en de geur opsnoven van de bloeiende sinaasappelbomen die overal in de stad te zien zijn.

Deze bomen werden in de tijd dat de stad nog ommuurd was en men geen riolering kende geplant om met zijn geur de stank te maskeren die destijds in die steden hing. Na nog een uitleg over een bruidstaart-achtig gebouw waarin o.a. een keramiekmuseum is gevestigd ging het richting finish. Na onze gids bedankt te hebben vonden we zelf dat we wel iets voor de inwendige mens hadden verdiend. Zo gezegd zo gedaan, nadat alle groepen zich weer hadden gemeld, werd de lunch alle eer bewezen.

De maaltijd was zo gezellig dat er nog maar weinig tijd overbleef om destad in te gaan. We stapten dan ook keurig op tijd in de bus. En op de terugweg konden we nog eens heerlijk napraten en nagenieten over deze prachtige zonovergoten dag in het schitterende Valencia. Martin Marianne en Gerard muchas gracias. Dit was mijn bijdrage wat betreft het bici gedeelte.

Het vervolg over de peatones is geschreven door voetganger eerste
Henk Bleeker, die ook voor het prachtige fotowerk zorgde.

Wandelen in Valencia

door Henk Bleeker

Na de koffie en het bezoek aan het “Watertribunaal” (waar weinig discussie plaatsvond), ontstond de grote afscheiding waarbij fietsers en een kleine groep wandelaars ieder zijns weegs gingen. De wande-laars gingen eerst met de bus naar de “moderne stad” waar we onder leiding van Gerard de spectaculaire architectuur van dit, aan de kunst en wetenschap geweidde, stadsdeel konden bewonderen.

Na deze rondwandeling, waarbij we zijdelings nog even contact had-den met de fietsers, gingen we wederom met de bus terug naar het centrum waar Gerard ons langs een aantal oude gebouwen in de bin-
nenstad leidde. 


Naast de kathedraal waren hoogtepunten de “Mercado Central”, of
wel de overdekte markt, die ontstond uit een eeuwenoude traditie,
waarbij aanvankelijk, onder nauwgezet toezicht van een aantal hoogwaardigheidsbekleders handel gedreven werd.

Hiervoor werd tussen 1480 en 1490 (La Jonja) een beursgebouw ge-bouwd, waar niet alleen goederen gekocht en afgerekend werden, maar waar ook recht gesproken werd en boetes/straffen werden uit-gedeeld om lieden die de regels niet nauwgezet opvolgden ervan te overtuigen dat misdaad, toen al, niet loont. Uiteindelijk werden de gekochte goederen op straat verder verhandeld. In het begin van de 20e eeuw werd een aanvang gemaakt met de bouw van de overdekte markt die in 1928 in gebruik werd genomen.

Dit “Art Nouveau” gebouw is een van de mooiste en grootste markthallen van Europa. Tegen het einde van de middag, waarbij de weergoden ons meer dan goed gezind waren, werden fietsers en wandelaars weer verenigd waarbij nog even een bezoekje gebracht werd aan een aantal markante gebouwen zoals het Postkantoor.

Adresgegevens:
Edificio Mare Nostrum 1
Calle Xaloc 14,
03710 Calpe, Spanje.

Postbus:
Apartado de Correos 379
03710 Calpe, Alicante
Spanje


Link: Gemeente Calpe
Belangrijke telefoonnummers:

Bankrekening: Banca March

IBAN: ES27 0061 0313 6700 0742 0115

BICode: BMARES2M t.n.v. Asociación Neerlandófona Club Peñon de Ifach Calpe.


Telefoon: clubhuis: 965 833 983

NIF: G53067633klik hier

Secretaris

Friso van Zwieten
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Bestuur
telefoon: 965 837 509

Gastvrouw

Yoke Bleys
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Info
telefoon 642 582 698

Promotor

Hans Wessels
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Promotor
telefoon: 618 883 997

Redactie

Michel Dehouck
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Redactie
telefoon: 965 834 613

Website

Robert Vroegop
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Website
telefoon: 622 798 166