best offline web page maker software

Februari 2016

Op woensdag 24 februari geeft Flores Juridisch adviesbureau een lezing over:

  1. Ontwikkelingen erfbelasting & schenkingsbelasting
  2. Europese erfrechtveranderingen 17 augustus 2015
  3. Afwikkeling van nalatenschap in Spanje

Sprekers zijn de heer Totays en de heer Nuijten. De avang is om 19:30 uur.

Inschrijvingen kan via het infobord op de club.

Bloezempuzzelrit / Wandeling

De datum van 23 februari is al enige tijd geleden gekozen en hoeveel bloesem er op dat moment nog te beleven valt, is altijd ongewis. We schatten echter in, dat er op de door ons uitgezette route nog voldoende bloeiende bomen te beleven zijn en u daardoor kunt genieten van een prachtig landschap. Ook hopen we dat het die dag mooi weer is, want dat is altijd prettig met een dergelijke activiteit.

We gaan ervan uit, dat evenals voorgaande jaren, er een grote belang-stelling is voor zo’n tocht. Ook deze keer zijn er een tweetal korte wande-ingen in het parcours opgenomen, waardoor u ook de gelegenheid krijgt, om een 2-tal plaatsen in onze regio wat beter te leren kennen. Het geeft ook de gelegenheid om de benen wat te strekken. (Het dragen van schoenen met hoge hakken, is in dit verband niet aan te bevelen). Diegene voor wie het wandelen een bezwaar is, kan rustig op die plaatsen, in of bij de geparkeerde auto, wachten op de terugkeer van zijn equipe. De wandel-gedeeltes duren elk ca. 30-45 min.. In de route is ook voldoende gelegen-heid, om ergens een kopje koffie en/of iets anders te nuttigen (let wel: deze rit is geen tijdrit).

De route is zodanig uitgezet, dat er alleen verharde wegen in zijn opge-nomen, dus natte weersomstandigheden kunnen geen enkele belemmering zijn. Na afloop van de rit kunnen de deelnemers, die ook ingeschreven hebben voor de maaltijd, deze keer vanwege ons a.s. lustrum, genieten van een aangeklede Indische Rijsttafel , incl. dessert (Graag wel zelf bord en bestek meebrengen).

Ondertussen hangt het inschrijfformulier op het mededelingenbord in de Club. Gezien de voorbereidingen voor deze bijzondere maaltijd, het verzoek om tijdig in te schrijven. 

Tevens moeten we rekening houden met de capaciteit van onze keuken en clubruimte, reden waarom er een maximum gesteld moet worden van 70 inschrijvers voor deelname aan de maaltijd.
De uitreiking van de routeformulieren is op dinsdag 23 februari a.s. vanaf 09.00 tot 10.00 uur in ons clubgebouw.

Start van de rit : vanaf 09.30 uur. Inleveren van de antwoordformulieren, ook in de club, tussen 16.30 en 17.30 uur.

Vanaf 18.00 uur gebruik van de maaltijd en prijsuitreiking aan de 3 hoogst geklasseerde teams en de poedelprijs aan de hekkensluiter. De kosten bedragen € 16,50/per persoon voor de maaltijd en deelname aan deze bloesempuzzelrit/wandeling.

Alleen deelnemen aan de puzzelrit/wandeling kan ook. De kosten voor deelname bedragen dan € 4,--/per persoon. We hopen ook dit jaar weer op een leuke en gezellige dag en behoudt bij onverhoopte slechte weersom-standigheden toch het goede humeur. De inschrijving sluit op uiterlijk 13 februari a.s. of zoveel eerder als het maximale aantal eters is bereikt.

Betaling: Inschrijvers dienen op 12 februari , tijdens de Happy Friday, te betalen voor de deelname aan deze rit en maaltijd.

Vanaf deze plaats alvast een fijne dag toegewenst.  

Hobbykok "Patisserienamiddag" 

Op dinsdag 1 maart van 14 tot 17u is het lokaal vrij om samen met 12 leden minstens 3 fijne desserten te bereiden. Wij willen meteen onze nieuwe keukeninstallatie uitproberen... In drie groepen  van 4 personen staan 3 lesgevers klaar om samen iets te bereiden.

Ellen Long toont u een lekkere taart die de favoriet was in haar B&B! Tony leert ons marsepein en nog wat meer te maken, en Juliette tovert u een feestelijk dessert om uzelf en uw gasten te verwennen.

Interesse? Schrijf u dan in op het prikbord en breng mee:
- 1 houten lepel
- 1 aardappelmesje
- 1 vaatdoek en 1keukenhanddoek
- 1 garde (eiwitklopper)
- Inpakgerief,zoals plastiekdoosjes e.d. om ook taart mee te  nemen.

Het kostenplaatje wordt gedeeld, en we proberen alles uit onder het genot van een kopje koffie!

                                                                                                                                              Top  

Spaanse lessen

door Irene van Zwieten

Het volgen van de Spaanse lessen is zeer populair in onze club. We hebben maar liefst 4 klassen, oplopend in moeilijkheidsgraad. De klassen A1 en A2 voor beginners en de klassen B1 en B2 voor half- gevorderden en gevorderden. In de B klassen wordt ook nog een half uur conversatie Spaans gegeven.

De docenten zijn:
Voor A1 en A2: Irene van Zwieten, tevens promotor,
voor B1 en B2: Eric Polak
De lessen duren 2 uur (met een kleine pauze)

We werken op een moderne, speelse manier waarbij we filmpjes ge-bruiken van You Tube, App’s die we downloaden van het internet, die dan thuis bekeken kunnen worden en bestudeerd. We zingen Spaanse liedjes, waarbij de teksten op een groot TV scherm worden getoond.

Wij werken voor alle groepen met hetzelfde boek. Dit boek wordt in 4 seizoenen geheel behandeld en doorgewerkt.

Het huiswerk wordt thuis gemaakt en zelf nagekeken met het bijbehorende antwoordenboek. Dit wordt niet gecontroleerd en er zijn geen toetsen tussendoor. De klassen sluiten naadloos op elkaar aan.

We gebruiken het boek van Español Lengua Extranjera “Nivel Elemental” “Nuevo español 2000, het antwoordenboek “Solucionario” en het oefenboek “Cuaderno de ejerciocios”. Het laatste boek is optioneel. De boeken zijn te verkrijgen in iedere librería (boekhandel).

Aan het eind van iedere cursus, die 6 maanden duurt, kan iedereen door middel van een evaluatie (na iedere 5 hoofdstukken) zelf kijken of de stof voldoende beheerst wordt om al of niet door te stromen naar het volgen-de niveau. Ook voor nieuwe leerlingen is het dan gemakkelijk om zelf in te schatten in welke klas zij kunnen instromen. Het seizoen begint in oktober en eindigt eind april. In mei worden er op verzoek nog herhalingslessen gegeven.

Ook bieden wij de mogelijkheid om in kleine groepjes van 4 tot 6 personen van een Spaanstalige lerares les te krijgen voor slechts € 2,-per uur . Zelfs privéles behoort tot de mogelijkheden. Alle lessen hebben een open karakter. Iedereen mag binnen komen lopen tijdens de lessen om een kijkje te nemen en de sfeer te proeven. Een keer meedoen als niet lid mag altijd. Daarna kunt U lid worden. Zelfs tijdelijk lid worden voor één of 2 maanden behoort tot de mogelijkheden.

Op Happy Friday, die iedere 2 en 4e vrijdag van de maand worden gehouden in de club vanaf 16.30 uur, bent U altijd van harte welkom voor meer informatie.

Tot ziens dan maar?
Irene van Zwieten
Promotor Spaans                                                                                       Top

Reis naar Malaga en Caminito del Rey

Martin Florusse en Willem Gruijters

Beste reisgenoten;
Ik ben voornemens een reis te gaan organiseren naar Malaga en de Caminito del Rey. Deze reis zal in het teken staan van stad en natuur. We bezoeken de mooie stad Málaga en gaan een prachtige wandeling maken door de El Chorro-kloof over de Caminito del Rey in de gelijknamige provincie Málaga. 

De reis zal 4 dagen in beslag nemen waarvan we er twee reizen voornamelijk met de bus. De planning is te vertrekken op 29 februari 2016 en op 3 maart weer aan het begin van de avond terug te zijn in Calpe. We verblijven 3 nachten in een nog nader te bepalen hotel in Málaga city, op loopafstand van het centrum en de daarbij behorende bezienswaardig-heden. De dag na aankomst nemen we weer de bus voor de mooie wandeling naar de Caminito del Rey.

Caminito del Rey
El Caminito del Rey ("Het Koningspad") is een wandelpad die loopt van Álora in Málaga (Spanje) naar Campillos door de El Chorro-kloof. De naam wordt vaak afgekort tot El Camino del Rey.

Geschiedenis.
In 1901 werd duidelijk dat men een pad nodig zou hebben om spullen tussen de Chorowater-vallen en de Gaitanejowatervallen te transpor-teren. Het pad na de renovatie. goed te zien is dat de nieuwe paden boven de oude zijn geplaatst.

Na vier jaar bouwen werd in 1905 het pad geopend. In 1921 gebruikte Alfons XIII van Spanje het pad om de dam Conde del Guadalhorce te openen, waarna het pad bekend werd onder zijn huidige naam.

In de 20ste eeuw raakte het pad in verval, waardoor veel delen in gevaarlijke staat verkeren. Het pad is 3 kilometer lang, maxi-mum een meter breed en bevindt zich 100 meter boven de naastgelegen rivier. Op vrijwel geen enkele plaats bevonden zich leuningen. Op sommige plaatsen bestond het pad slechts uit een smalle metalen balk. In 1992 werd het pad officieel gesloten, om te voor-komen dat mensen het pad nog steeds betreden is het eerste stuk van het pad ge-sloopt. Desondanks wisten avonturiers de weg naar het pad nog steeds te vinden. Vier mensen overleden in twee ongelukken in 1999 en 2000, in februari 2010 is er een 24-jarige Zwitserse bergbeklimmer overleden na een val. In 2006 sprak de regionale overheid van Andalusië over een restauratieplan. De kosten werden toen geraamd op 7 miljoen euro.

Het pad in de 21ste eeuw.
In 2014 zijn de restauratiewerken toch aangevat. In maart 2015 werd het pad na een grondige renovatie heropend. Dat kostenplaatje bedroeg 2,5 miljoen euro en werd gefinancierd door de stad Málaga en de autonome overheid van Andalusië. De renovatie werken bestonden voornamelijk uit het repareren van de brug en het diep ver-ankeren van stalen bouten in de rotsen voor de veiligheidslijnen.                            verder --->


Nu is het pad weer voor iedereen begaanbaar en bied een adembenemend uitzicht over de valleien en de steile rotswanden waarlangs we gaan wandelen. Voor deze route is een entree verschuldigd. De entree prijs en een lunch zijn bij de reis inbegrepen. Bij de boeking moet een kopie van een legitimatie (ID, paspoort) van ALLE deelnemers worden meegestuurd..

De lengte van de aangebrachte wandelpaden is ongeveer 3 km maar het totaal van de route is ongeveer 7 km, als je rustig wandelt en de tijd neemt om al het moois van de route goed te bekijken zijn we hier 4 a 5 uur mee zoet. Aansluitend zullen we een lunch geserveerd krijgen. Al bij al een uitzonderlijk mooie wandeling van het kaliber een makkelijke wandeling in de kwalificatie van een wandeling met Lothar.

Kijk ook maar eens naar het filmpje over deze wandeling, onder aan dit verhaal op druk op de link.

Málaga
De volgende dag zullen we met z’n allen de stad onveilig gaan maken. Na het ontbijt in het hotel zullen we onder leiding van een gids de stad bezoeken, waarna er na de lunch gelegenheid is om op eigen houtje de stad te gaan verkennen.

De stad
Málaga is een leuke, warme en charmante stad, met een heerlijk en gezellig autovrij stadscentrum. De stad Málaga is een levendige havenstad, met een hippe pier, en de vernieuwde typische chiringuitos, strandrestaurants waar je lekker verse sardientjes kunt eten.

Geniet, beleef en ontdek op een leuke manier deze bruisende stad, en geniet van de Spaanse lifestyle en dat alles onder een heerlijk Méditerranées klimaat. Een levende, bruisende, dynamische en hartverwarmende stad, een stad die simpelweg leeft. Tegen-woordig is Málaga een stad waarin traditie en moderniteit gecombineerd worden, terwijl er al meer dan 2.000 jaar diverse mediterrane volken gewoond hebben.

Onder de oplettende blik van het kasteel Gibralfaro strekt zich een vrolijke en drukke stad uit die gevuld is met mooie hoeken, zoals de Alameda Principal of de strandboulevard La Farola, en waar het mogelijk is om echte volksbuurten te ontdekken, zoals El Perchel of La Trinidad. Málaga is een stad waarvan de straten jaarlijks overmand worden door de volkshartstocht van haar inwoners tijdens de Goede Week die tot internationale toeristische trekpleister uitgeroepen is. Dankzij de mild-heid van de het klimaat, en haar stranden heeft Málaga een onverbeterlijk aanbod van golf-velden dus ideaal voor een Golfvakantie aan de Costa del Sol. Málaga is de hoofdstad van de Costa del Sol, één van de meest belangrijke toeristische bestemmingen van heel Spanje.
De stad Málaga heeft een bepaald charme, waardoor iedereen het gezien moet hebben.

                                                               verder --->


Cultuur, tradities, gastronomie, een heerlijk klimaat en de gastvrije mensen verstevigen het beeld van de stad als paradijs. De Spaans dichter en nobel prijswinnaar Vicente Aleixandre noemde de stad Málaga een paradijs. Kijk maar eens op www.ontdek-spanje.nl voor meer informatie over wat er zoal in Malaga te beleven is.


Reisbeschrijving
Dag 1.
We vertrekken we rond 9 uur vanuit Calpe bij de bushalte nabij het clubgebouw richting Málaga. We leggen deze rit in een keer af, uiteraard met onderweg de nodige stops en een lekkere lunch die bij de reissom is inbegrepen. Na aankomst in ons hotel rond 6 uur in de namiddag kan men op eigen houtje de stad verkennen of op de vele terrasjes en cafeetjes een drankje nuttigen of wat tappa’s eten.

Dag 2.
We vertrekken na het ontbijt zo rond 9:00 uur naar onze wandeling op de Caminito del Rey. Hier hopen we rond 10:30 te arriveren. rond drie uur aan de lunch aan te schuiven. Rond 6 uur in de na-middag hopen we dan weer in ons hotel terug te zijn, waarna u de avond naar eigen inzicht kunt besteden.

Dag 3.
We bezoeken vandaag de stad Malága, we gaan rond 1 0:00 uur op pad met een gids voor en mooie stadswandeling die duurt tot rond 14:00 uur waarna er gelegenheid is om in het hotel te lunchen (bij de reis inbegrepen) Hierna kunt u zelf de stad onveilig maken of een van de mooie musea bezoeken die de stad rijk is.

Dag 4.
Na het ontbijt rond 9:00 uur gaan we weer op weg naar Calpe. onderweg brengen we nog een bezoek aan de grotwoningen van Guadix zie reisverslag:

http://www.spaanstaligewereld.nl/reisverslagen.php?id=89 waarna we aansluitend de lunch zul-len gebruiken. Onderweg stoppen we dan nog een paar keer voor een korte pauze waarna we rond 7:00 uur weer in Calpe hopen te arriveren.

Ik hoop met medewerking van Willem dat ik hiermee mijn vuurdoop als reispromotor tot een goed einde heb gebracht en verwacht dat iedere deelnemer genoten heeft van de reis.

Wat kost het en hoe in te schrijven;
De reis kost in totaal € 350,00 per persoon op basis van een 2 persoonskamer. Mensen die alleen op een kamer willen betalen helaas tot € 100,00 meer. In de reis zijn alle ontbijten en lunches inbegrepen. ook de entree tot de Caminito en de gids in Malaga hoort hierbij. De genoemde prijzen zijn nog richtprijzen omdat we op het moment van publiceren nog geen hotel hebben geselecteerd. Bij maximale deelname en definitieve hotelkeuze verwacht ik dat de prijs nog lager uit zal vallen.
                                                                         Top

Caminito del Rey

Nieuws januari 2016

Helaas voor januari 2016 was er geen nieuws

Adresgegevens:
Edificio Mare Nostrum 1
Calle Xaloc 14,
03710 Calpe, Spanje.

Postbus:
Apartado de Correos 379
03710 Calpe, Alicante
Spanje


Link: Gemeente Calpe
Belangrijke telefoonnummers:

Bankrekening: Banca March

IBAN: ES27 0061 0313 6700 0742 0115

BICode: BMARES2M t.n.v. Asociación Neerlandófona Club Peñon de Ifach Calpe.


Telefoon: clubhuis: 965 833 983

NIF: G53067633klik hier

Secretaris

Friso van Zwieten
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Bestuur
telefoon: 965 837 509

Gastvrouw

Yoke Bleys
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Info
telefoon 642 582 698.

Promotor

Hans Wessels
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Promotor
telefoon: 618 883 997

Redactie

Michel Dehouck
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Redactie
telefoon: 965 834 613

Website

Robert Vroegop
email: ntccalpe@gmail.com
onderwerp: Website
telefoon: 622 798 166